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The Board has recently been asked to respond to several inquiries regarding student 

performance of physical therapy interventions learned in entry level and whether they may be 

performed in clinicals prior to graduation.  In addition, responses to scope of practice questions 

from the Board may utilize the term “advanced training.”  For example, the Board has previously 

determined dry needling and internal pelvic examinations to be “advanced” skills that require 

advanced training.   

The Board reviews and makes determinations on scope of practice questions for licensees 

based on several criteria including what is taught in entry level PT academic education and meets 

the criteria outlined in Board rule 21 NCAC 48C .0101 Permitted Practice.  The rule states: 

Physical therapy is presumed to include any acts, tests, procedures, modalities, treatments, or 

interventions that are routinely taught in educational programs or in continuing education 

programs for physical therapists and are routinely performed in practice settings. 

The Merriam-Webster definition of “advanced” is:  

1. far on in time or course - a man advanced in years 

2a: being beyond others in progress or ideas - tastes a bit too advanced for the times 

b: being beyond the elementary or introductory - advanced chemistry 

c: greatly developed beyond an initial stage - the most advanced scientific methods, 

advanced weapons systems 

Using the Board rule noted and the Merriam-Webster definition of the word “advanced”, 

students who are in the process of didactic and clinical training have not had advanced training.    

While some NC PT/PTA programs may choose to offer additional training not required as part of 

a required CAPTE entry level curriculum, the Board must consider training throughout the state 

for consistency and allowing the Board to meet its legislative mandate of protecting the safety 

and welfare of the citizens of North Carolina and establishing minimum standards for the practice 

of physical therapy.   

 To achieve advanced level skill, additional training is necessary to become 

competent.  It is useful for licensees to participate in additional training via mentored practice for 

specific higher risk techniques prior to performing these in clinical practice.  Therefore, for the 

reasons stated above, when the Board uses the term “advanced” it means “beyond entry-level” for 

the skill level or training required.  This term is currently used in, but not limited to position 

statements and responses to scope of practice questions.   


